Niin kulutusluotot kuin pikavipitkin ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina suuresti. Lainojen hakeminen on yleistynyt vuosien kuluessa huomattavasti, sillä hyväksytyn päätöksen saaminen on entistä helpompaa, nopeampaa ja myös lainan saannin kriteerit ovat pienentyneet kulutusluottojen ja pikavippien myötä. Myös yleinen ilmapiiri ”luottomaailmassa” on löyhentynyt, ja nykyään on enemmänkin tapa kuin poikkeus nähdä kaupoissa luottokortteja käytettävän.

Joustavaa kulutusluottoa netistä:

Kulutusluotto on käyttöluotto. Normaalisti kulutusluotosta puhutaan, kun on kyse lyhyestä, yleensä alle viiden vuoden lainasta. Kulutusluotot ovat tavallisesti muutamia tuhansia euroja, mutta niitä on mahdollista saada jopa yli 20 000€. Kulutusluottoja ei normaalisti myönnetä alle 1000€ suuruisille summille, vaan näitä kutsutaan pikavipeiksi. Pikavipit ovat korkoprosentein mitattuna kalliimpia kuin kulutusluotot, joten omalta osaltaan kulutusluotot ovat saaneet suosiota lainamaailmassa.

Kulutusluotot jaetaan kolmeen kategoriaan: vakuudellinen, kohdevakuudellinen ja vakuudeton luotto. Pieni tai pienehkö vakuudeton luotto on yleensä nykypäivän sanastossa pikavippi. Suurin ero pikavipin ja normaalin kulutusluoton välillä kuitenkin on, että lopullista korkoa verratessa kulutusluotto tulee huomattavasti pikavippiä edullisemmaksi, ja kulutusluotot ovat yleensä myös pikavippejä suurempia. Normaalisti myös kulutusluoton maksuaika on pidempi. Maksuaika määräytyy yleensä lainatun summan mukaisesti. Hintavertailua tehdessäsi kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon, älä tuijota yksittäisi lukuja tai numeroita. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainan ottamiseen liittyvät kulut, tilinhoitomaksut ja muut ”piilokulut”. Kulutusluottojen kanssa kannattaa myös olla tarkkana, ja vertailla erilaisia luoton tarjoajia.

Kulutusluottoja tarjoavat niin erilaiset pikavippiyritykset kuin pankitkin. Lähes kaikista luotontarjontayrityksistä on tarjolla myös kulutusluottoja. Oleellista on kuitenkin, että luottojen kulut ja korot vaihtelevat suuresti eri tarjoajien kesken. Pankeissa normaalisti lainan korot ja kulut ovat pikavippiyrityksiä pienemmät, vaikkakin lainapäätöksen saamiseen yleensä meneekin hieman kauemmin aikaa. Pankeissa saatetaan vaatia myös vakuudet tai jonkinlainen tae maksukyvystä (säännölliset tulot, palkkatodistus tms). Kulutusluottoihin erikoistuneet pikavippiyritykset taas tekevät päätöksen jo samana päivänä ja rahat ovat yleensä tilillä muutaman arkipäivän sisällä, mutta näissä on muistettava paljon puhutut usein kohtuuttomankin suuret korot ja kulut. Pikavippiyritysten, ja toisinaan myös pankkien tarjoamaan kulutusluottoon ei kuitenkaan tarvita mitään pääomaa, joten ne ovat sen vuoksi monesti kalliimpikorkoisempia kuin esimerkiksi asuntolainat tai muut kiinteät suuremmat lainat.

Kohdevakuudelliset ja vakuudelliset kulutusluotot ovat näitä molempia vaihtoehtoja huomattavasti edullisempia vuosikustannuksiltaan, mutta vaativat nimensä mukaisesti omaisuutta takeeksi lainan takaisin maksusta. Takauksena voi toimia joko toinen ihminen, asunto, auto tai melkein mikä tahansa rahassa mitattava, kokonaan lainan hakijan omistuksessa oleva tavara tai esine.

Kulutusluotot yleensä nimetään luoton käyttökohteen mukaisesti. Esimerkiksi remonttiluotto, autoluotto jne. Kulutusluottojen edullisuus verrattuna pikavippiin muodostaa yhtälön myös, että on kannattavampaa ottaa yksi isompi kulutusluotto kuin esim. monta pikavippiä. Siksi kulutusluottoja usein otetaankin lainojen yhdistämiseksi, jolloin eriä tulee vain yksi, ja lainojen maksaminen on helpompaa ja korot ja muut kulut ovat usein pienempiä.

Nykyaikana myös pankit tarjoavat lainapäätöksiä hyvin nopeasti – maksut ovat monesti tilillä jo viikon sisällä. Pankki on lainan antajana aina vakaampi ja sovittelukykyisempi kuin yksityiset yritykset. Lainan ottajan kannattaakin miettiä tarkkaan mitä lainaltaan tahtoo ja millä aikataululla.