Yksityislaina on käsitteenä erittäin laaja ja jopa hieman monimutkainen. Useista erilaisista lainoista myös puhutaan tänä päivänä samoilla nimillä, ja vastaavasti samanlaisista lainoista eri nimillä. Siksi kannattaa huolella tutustua lainojen yhtäläisyyksiin ja vertailla niitä muutoin kuin pelkästään nimiensä perusteella. Yksityislainat pitävät meidän määritelmämme mukaan sisällään yksityisille suunnatut luotot, joihin lasketaan niin pikavipit kuin kulutusluototkin.

Yksityislainaa netistä:

Pääpiirteittäin yksityislaina on kuitenkin sisällöltään pikavippien, pienlainojen ja pikalainojen tapaan vakuudeton laina. Yksityislainoina voidaan kuitenkin pitää nykysanastossa myös pikavippejä ja kulutusluottoja, sillä kaikki niistä ovat vakuudettomia. Pikavipit ovat arvoltaan pienempiä, ja yleensä laina-ajaltaan lyhyempiä kuin kulutusluotot. Yksityislainoista puhuttaessa erona muihin lainoihin on, että niiden hakijoiden pitää täyttää suurempia vaatimuksia kuin esim. pienempiä lainoja hakevan. Yksityislainojen hakijoilla pitää yleensä olla säännölliset tulot (poislukien taas pikavipit ja suurin osa kulutusluotoista) sekä riittävän suuri ikä.

Lähes poikkeuksetta yksityislainoja ottaessa tarkistetaan henkilön luottotiedot, sekä useimmissa tapauksissa myös tulojen tulee olla säännöllisiä ja vähintään summan X kuukaudessa. Näitä lainoja voivat hakea ainoastaan täysi-ikäiset henkilöt. Lainojen ottoon vaaditaan myös vakituinen osoite Suomessa, ja hakija on oltava Suomen kansalainen.

Kuten jo sanottua, yksityislainoja on saatavilla markkinoilla useita erilaisia. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että mitä pienempi laina ja lyhyempi maksuaika, sen suurempi korko. Siksi suuremmat kulutusluotot ovat yleensä paljon kannattavampia ja tulevat edullisemmaksi kuin se, että ottaisi useamman pienen pikavipin.

Pikavippien ja luottojen yleistyessä myös kiusaus näillä huijaamiseen on kasvanut jopa yritykselle suuriksi. Nyt Suomen laki on alkanut tekemään merkkipaaluja näillekin markkinoille aikaista enemmän, ja täten myös ”pimeät luottokaupat” ovat pienentyneet ja menettäneet paikkansa markkinoilla.

Yksityislainaa ottaessasi kannattaa aina tutustua perinpohjaisesti ja rauhassa tarjontaan ja vertailla todellisia vuosikorkoja. Pelkkiin tavallisiin korkoprosentteihin ei kannata hukuttautua, sillä todellinen vuosikorko on monesti paljon suurempi. Usein kuluja peitetään myös muilla nimillä, esimerkiksi tilinhoitomaksuilla, laskutuskuluilla jne. Siksi lainaa ottaessa on aina tärkeää, jotta tiedät ennen päätöksen tekemistä todelliset kuukausierät, maksuaikataulun, sekä jo edellä mainitun todellisen vuosikoron ja kokonaissuman lainan lisäksi.